Post navigation

Tangenbordsgenväg till Skärmklippverktyget

När man snabbt vill visa en del av sin skärm, vare sig det är en bild, en text eller kanske ett felmeddelande är Skärmklippverktyget (eller “Snipping Tool” om operativsystemet är på engelska) mycket användbart. Det finns inbyggt i Windows Vista, Windows 7, 8 & 10. Med verktyget kan man enkelt kopiera en del av skärmen och sedan klistra in det i ett dokument eller ett e-postmeddelande.


Ett (påhittat) felmeddelande kopierat från skärmen med skärmklippverktyget

Dock glömde Microsoft att göra det enkelt åtkomligt via en tangentbordsgenväg i Windows Vista & 7 men det kan man åstadkomma själv. Gör så här:
  1. Klicka på Start-knappen nere till vänster.
  2. Börja skriva in skärmkli .. i sökfältet. Skärmklippverktyget ska nu synas. (Har du en engelsk version börjar du istället skriva snipp … och Snipping Tool dyker upp).
  3. Högerklicka på Skärmklippverktyget och välj Egenskaper (på engelsk version: Högerklick på Snipping Tool, välj Properties).
  4. Klicka i rutan Kortkommando (på engelsk version: Shortcut key).
  5. Tryck samtidigt ner Ctrl och Alt-tangenterna, håll dem nertryckta samtidigt som du trycker på S.
  6. Texten CTRL + ALT + S syns nu i rutan för kortkommandot.
  7. Slutför genom att klicka på OK-knappen.

Prova nu att trycka Ctrl-Alt-S. Skärmen bleknar lite och markören ändras till ett kryss. Sätt krysset i det övre vänstra hörnet av det du vill kopiera, tryck ner vänster musknapp och dra markeringen till det högra nedre hörnet av din kopia. Släpp sedan musknappen. Ett nytt fönster öppnar sig med den kopierade delen av din skärm. Tryck Ctrl-C för att kopiera bilden. Öppna ett nytt e-postmeddelande och tryck Ctrl-V för att klistra in bilden i meddelandet. Detta fungerar naturligtvis lika bra i ett Word-dokument eller motsvarande.

Man kan även markera delar av bilden med verktyget innan det kopieras. Prova till exempel att markera en text gul som med en märkpenna eller att göra en röd cirkel runt delar av bilden. Du har nu ett enkelt sätt att snabbt starta ett verktyg som kan kopiera valda delar av din skärm. Mycket användbart om du vill skicka ett felmeddelande eller liknande.

Post navigation