Post navigation

Skyddad och klickbar e-postlänk

Internet genomsöks kontinuerligt av robotar, dvs program som samlar information om den information som finns tillgänglig. Google, Microsoft och Yahoo är några exempel på företag som använder sig av robotar som indexerar sidor dvs gör dem snabbt sökbara. Detta är inte av ondo men det finns andra typer av robotar. En typ är ute efter era e-postadresser för att fylla en databas eller en lista med adresser som sedan säljs till personer som skickar ut skräppost (spam) med information om produkter ingen vill ha.
Att lägga ut en e-postadress i klartext på en websida brukar därför vara ett effektivt sätt att få sin inkorg fylld med skräppost. Hur ska man då göra för att kunderna ska kunna kontakta er på ett enkelt sätt och samtidigt inte riskera att få inkorgen fylld med spam?
Det finns ett antal metoder för att hindra spamrobotarna från att plocka upp en e-postadress:
  • Skriv (at), (snabel-a), (punkt), (dot) eller liknande istället för @ och . (punkt). Inte helt säkert. Oprofessionellt.
  • Använd ett formulär där kunden fyller i sina uppgifter. Säkert. Avslöjar inte e-postadressen men kan generera spam.
  • Gör om e-postadressen till en bild. Ganska säkert.
  • Skriv e-postadressen i klartext men gör den inte till en klickbar länk. Inte alls säkert.

Ingen av ovanstående metoder ger dock en klickbar länk som trots allt är det enklaste sättet att låta era kunder kontakta er via e-post.

Genom att istället använda ett antal speciella tekniker kan man skapa en länk som är så väl gömd för robotarna att de inte förstår att läsa e-postadressen på sidan men ändå både ger en klickbar länk som öppnar e-postprogrammet och visar er e-postadress i klartext, alternativt “Kontakta oss” eller liknande.

Är ni intresserade av att uppnå detta kan ni kontakta mig. Tekniken används redan av flera av mina kunder samt naturligtvis här på kontaktsidan.

Post navigation