Post navigation

Gör en bättre virusscan på din dator

Om du mot förmodan inte redan har ett antivirusprogram på din dator kan du hitta ett gratis och bra sådant här OBS: Har du Windows 8/8.1 eller Windows 10 är detta program redan installerat. Vill du ha alternativ skriver du in free antivirus i Google eller klickar här så gör jag det åt dig.
Även om man har ett virusskydd på sin dator kan olyckan vara framme och ett virus lyckas smita förbi skyddet. Därför bör man regelbundet scanna efter virus med en speciell metod som kallas Offline Scan. Då ger man inte någon programvara chansen att starta och därmed kunna gömma sin närvaro som i en vanlig virusscan.  Datorn är dessutom helt bortkopplad från nätet och inte startad som vanligt utan går igång från ett USB-minne som innehåller antivirusprogrammet.
Följ nedanstående instruktion steg för steg om du vill kontrollera din dator för virus:
  1. Kontrollera om datorn har ett 32-eller ett 64-bitssystem: Klicka på startknappen nere till vänster, skriv direkt System, klicka på System i listan. I skärmen som visas framgår om det är ett 32- eller 64-bitssystem.
  2. Ladda ner 32- eller 64-bitsvarianten
  3. Sätt in ett USB-minne som kan raderas (inget viktigt på). Observera enhetsbokstaven det fick (F:, G:, J: ….)
  4. Starta det nedladdade programmet och följ instruktionerna (OBS: välj rätt enhetsbokstav enl punkt 3 ovan)
  5. Starta om datorn så den startar från USB-minnet. Oftast är det F12 (Dell) eller Esc / F9 (HP) för att välja boot-media, alternativt får man gå in i BIOS och ställa in att söka på USB först. Hitta tangenterna för ditt fabrikat här
Programmet startar och börjar en snabbsökning. Avbryt den (klicka på Avbryt) och gör en Fullständig sökning lämpligen över natten! När sökningen är klar visas resultatet och om något virus hittades får du möjlighet att rensa datorn.
Behöver du hjälp med en virusscan eller annat kan du kontakta mig.

Fotnot: Med denna metod har jag hittat virus på datorer som var skyddade med avancerade företagsspecifika antivirusprodukter.

Friskrivning: Du ansvarar själv för att utföra ovanstående instruktioner korrekt. Även om inget virus hittades med denna metod är det ingen garanti för att datorn är fri från virus.

Post navigation